Agent Login
08-540 202 20 info@hotelreservation.se

Hotell i Antalya & AlanyaTurkiet

Antalya, badort och storstad


Staden Antalya på den turkiska sydkusten är en viktig hamnstad men även en stor turistort. Antalya ska inte förväxlas med sin mindre granne, badorten Alanya som ligger två timmars bussresa österut, ca 12 mil. 

Båda städerna har många turister men charterturister från Sverige landar som regel på flygplatsen i Antalya. Antalya är är en kombination av storstad och turistort. Här finns en stor inhemsk befolkning vilket gör känslan mindre turistisk och mer turkisk. 

Givetvis erbjuds det gott om nöjesliv här och även bra shopping. Visserligen är det mest piratkopior av kända märkesvaror som säljs men kvalitén och priserna, eventuellt efter vederbörlig prutning, är helt OK. 

De gamla delarna av Antalya kallas Kaleici. Som i många andra städer är "Gamla stan" väl värd ett besök och är betydligt trevligare än stora delar av den nya staden. Många av de gamla husen i Kaleici har blivit pensionat, hotell, restauranger och souvenirbutiker.

Antalya har många gamla vackra byggnader och stadens arkeologiska museum sägs vara ett av de bästa museerna i Turkiet. Här finns allt från lokala fossiler till gamla kläder. Allt arrangerat på ett trevligt sätt. 

Något du bör prova i Turkiet är att bada i ett klassiskt turkiskt badhus, ett hammam där du förutom bastu kan få massage. 

Vattenstänk eller en skidtur?

Antalya har tre ganska olika badstränder, Konyaalti i väster med klappersten, ganska djupt vatten och höga vågor är mer för vuxna än barnfamiljer. Familjerna väljer hellre den östra stranden, Lara med långgrund sandstrand. Stranden kantas av hotell och här finns även ett stort shoppingområde. I centrum, vid hamnen ligger ministranden Memerli, bekvämt för ett svalkande dopp efter cityturen. Trots det centrala läget är vattnet klart och fint. Under högsäsong kan det bli ganska trångt här.

Är du trött på sand mellan tårna eller är vattnet i havet för kallt? Då kan badparken Aqualand i Alanya vara lösningen. Här finns allt som behövs för fartfyllda bad! Vattenrutschbanor, vågmaskiner, störtrännor och en mängd bassänger. Dessutom restauranger, kaféer, lekplatser och till och med diskotek. 

Ännu mer spännande vattenstänk kan du få genom forsränning i nationalparken Köprülü Canyon strax utanför staden. Inne i Antalya erbjuder många aktivitetsföretag dagsutflykter hit och turer i gummibåt med all nödvändig utrustning.

Antalya grundades omkring år 150 f.Kr och hette då Attalia. I dag har staden ca 913 600 invånare. Förutom turism lever befolkningen i området kring Antalya främst på jordbruk och malmbrytning. Antalya har omkring 300 soldagar per år och somrarna är varma, vintrarna är förstås lite svalare men behagligt korta. Även om de flesta turisterna kommer till staden för sol och bad finns det även en hel del annat att se, samt en mängd festivaler och konserter.

Alanya, inte bara bad och party

Alanya är förmodligen Turkiets främsta badort. Staden är främst känd för sina fantastiska badstränder, med de grönskande Taurusbergen i bakgrunden. Men staden har även blivit en partystad för nöjeslystna ungdomar. Här finns gott om plats för både badande familjer och festande tonåringar. Nattlivet är koncentrerat kring den gamla hamnen. Många hotell ligger i närheten. Från hamnen går även en gratisbuss till jättediscot Auditorium, 20 minuters resa. 

Den populäraste badstranden kallas Cleopatra och ligger väster om den stora klippan, på den andra sidan kallas stranden Alanya Beach. Här erbjuds många aktiviteter. 

Ta gärna en båttur, de flesta båtar går från hamnområdet. Du kan prova fisket, snorkla, sola och kanske även äta lunch till sjöss eller vid en idyllisk strand. 

Visste du att Alanya har en vänort i Sverige? Borås!

Andra utflykter

Skidsemester i Antalya? Kanske lite otippat, men vad få nordbor känner till är att Saklikent, bara ca 45 kilometer från Antalya, bjuder på snö och skidåkning på vintern. Saklikent ligger på cirka 2 000 meters höjd och är en liten skidresort med ett par liftar. Området är inte speciellt stort men det är inte heller många turister som hittar hit, så det är sällan trängsel i backarna. Skidområdet är öppet från november till maj – vilket gör det möjligt att kombinera sol och bad med skidåkning i Saklikent.  

Inte långt från Antalya ligger Belek med många fina golfbanor som nu börjar bli populära bland svenska golfare.

Den kanske mest kända sevärdheten på promenadavstånd utanför Alanya är Damlatas-grottorna. Förutom sina vackra kalkstensformationer lär luften i de åretrunt-varma grottorna dessutom erbjuda lindring för människor med lungproblem.

Ett par mil väster om Alanya ligger byn Incekum som förutom bra badstrand även har ett stort vattenland.  

Kanske har du sett bilder på de vita kalkstensbassängerna i Pamukkale, som nu är skyddade som Världsarv. Gör gärna en utflykt hit, beundra de fantastiska vita klipporna. Den verkliga upplevelsen är dock att ta ett dopp i de naturliga bassänger som bildats av det kalkrika 35-gradiga källvattnet. Kleopatras pool är den finaste, här kostar det visserligen en slant att få bada men å andra sidan sägs det att vattnet är nyttigt mot diabetes och att badande kvinnor kommer upp tio år yngre. Så ta det försiktigt med småflickor! 

En utflyktsmöjlighet är även att ta färjan över till den turkiska delen av Cypern.

Lär mer om Antalya: www.antalya.se, www.antalya.org 
Lär mer om Alanya: www.alanyaportalen.se

Valuta

100 SEK = 48,32 TRY
100 TRY = 206,96 SEK
Valuta hämtad från Forex.
Uppdaterad 2018-06-20 11:00
Visa stor karta

Basfakta Turkiet

Huvudstad med antal invånare:
Ankara 4 500 000 (jan 2009)
Statsskick:
republik, enhetsstat
Yta:
779 452 km²
Antal invånare:
75 800 000
Officella språk:
Turkish
Valuta:
TRY
Viktiga floder:
Eufrat, Tigris, Kizilirmak, Büyük, Menderes, Sakarya
Största sjö:
Van (eller Van Gölü)
Nativitet/födelsetal:
1,9 %
Folkgrupper:
turkar 81%, araber 1,5%, merparten av de övriga är kurder%
Läs- och skrivkunnighet:
87,5 %
Högsta berg:
Ararat (5165 m ö h)
BNP per invånare:
11 465 US dollar
Viktigaste exportvaror:
kläder, textilier, järn, stål, frukt, grönsaker, elektrisk utrustning, elektronik
Antal invånare per kvadratkilometer:
97,2
Religion:
islam (sunni)
Medlemskap i internationella organisationer:
BSEC (Svartahavsländernas samarbetsorganisation), EAPC, Europarådet, FN, NATO, OECD, OIC, OSSE, WTO
 

Ankomst 
Avresa 
Antal nätter:
Antal rum
Rum Vuxna Barn
Kontakta Hotelreservation
Läs mer Dölj