Agent Login
08-540 202 20 info@hotelreservation.se

Hotell i MallorcaSpanien

 

Palma - cityliv på solskensön Mallorca

 

Svenskarnas första chartermål, kärleksfullt kallat "Mallis" och omtalat för sina grisfester, hamnade under några år i turismens bakvatten när nya mer exotiska resmål stal uppmärksamheten. Men på senare år har Mallorca gjort stark comeback, nu som modern destination för dagens trendsättare, modefolk och kändisar. Nya, bra och billiga flygförbindelser gör det möjligt att även koppla av under en weekend och då blir öns huvudstad, Palma den naturliga destinationen.


Redan 1955 startade den första svenska charterresan med 26 personer från Bromma till Mallorca. Priset för resan på 16 dygn var då 1 095 kr (ca 12 300 kr i dagens penningvärde). Planet behövde mellanlanda i Göteborg, Malmö, Stuttgart och Marseille där passagerarna även måste övernatta, eftersom planet inte hade tillstånd för nattflygning.

Palma stad har idag drygt 300 000 invånare och räknar sin historia tillbaka till romartiden. Det inre av staden låg tidigare inom en stadsmur. Här finns fortfarande många gamla byggnader. En av de pampigaste är katedralen La Seu, en symbol för makten och rikedomen hos de spanska kristna erövrare som tog över efter araberna. Det sägs att Jakob I gav order om att uppföra katedralen 1230, men egentligen byggde man bara om en redan befintlig moské. De jättelika, färgstarka glasfönstren är väl värda kyrkobesöket.

Parken intill katedralen heter Parc de la Mar och är en oas att strosa runt i, kring den konstgjorda sjön. Här ligger även ett par kaféer och resterna av Palmas gamla stadsmur.

Bakom katedralen finns Palmas gamla stad med vindlande gränder, gamla byggnader och hippa kaféer. Gamla stan har också Palmas bästa museum, Museo de Mallorca. Stadsdelen Santa Catalina räknas som stadens trendigaste område. Här finns både designade barer, klubbar och traditionella restauranger. Hit går även stadens egna invånare för att roa sig. 

Hamnområdet Portitxol har förvandlats från fiskehamn till modernt bar- och krogområde. Prova gärna skaldjuren eller frossa i tappas. Strax intill hittar du Palmas egen badstrand, Es Portitxolet.

På 1300-talet var det praktfulla slottet utanför Palma en fästning. Senare har det tjänat både som kungligt sommarresidens och som fängelse. Slottet är omgivet av doftande pinjeskogar och fantastisk utsikt.

 

Ingen weekendtripp utan shopping!

 

Spaniens största varuhuskedja, El Corte Inglés, har två filialer i Palma, här finns även svenska H&M. Avenida de Jaime III är ett av de främsta shoppingstråken med flotta butiker, till exempel Loewe med exklusivt mode från Madrid. Passeig d'es Born är en annan shoppinggata med bland annat butiken Zara som säljer modekläder. 

I västra änden av Palmas strandpromenad, Paseo Marítimo ligger shoppingcentret Porto Pi, med bland annat kläd- och skobutiker.

Palma är en promenadstad men har även gott om bussar, dessutom de röda turistbussarna som går mellan de flesta sevärdheter. Köp en dygnsbiljett så kan du åka hur du vill samtidigt som du får inspelad turistinformation på svenska. De senaste åren har Palma fått en tunnelbana, Metro som håller på att byggas ut. Du kan också lyxa till det med taxi som är betydligt billigare än i Sverige. Dyrare men kanske mer romantiskt blir det med hästtaxi.

 

Se mer, gör en utflykt

 

Om du har några fler dagar på dig så kan det vara ett bra tips att hyra en bil. Den lilla ön, stor som Gotland, har många trevliga utfärdsmål, både badorter och anrika småstäder som Valldemosa och Soller – hit kan du även åka med smalspårståg från Palma. 

Du kan också göra båtturer till grannöarna, partyön Ibiza och stillsamma Menorca. De tre öarna, plus badön Formentor som har båtförbindelse med Ibiza, benämns tillsammans som Balearerna. Öarnas natur är väl värd att upplevas på nära håll, här finns många vandringsleder.

Palmas internationella flygplats ligger ca en mil öster om staden. Flygbussarna går varje kvart. Vid sidan om flyget så kan man även komma hit med bilfärjor från spanska fastlandet, Barcelona och Valencia, en färja går också vidare till grannön Ibiza. I hamnen kan man även se många privata lyxbåtar och stora kryssningsfartyg. 

Mallorca kan man åka till året om, men december–februari innebär ofta temperaturer på 5–15 grader, ibland även snö. Juni–augusti betyder högsommar och i regel 25–30 grader varmt. Klimatet är givetvis en förklaring till att Mallorca idag har en svensk koloni på ca 1 500 personer som bor här året runt.

Lär mer om Palma de Mallorca: www.destinationmallorca.se, www.palmademallorca.eswww.mallorcaonline.com

Valuta

100 SEK = 9,52 EUR
100 EUR = 1050,46 SEK
Valuta hämtad från Forex.
Uppdaterad 2017-11-23 11:00
Visa stor karta
 

Ankomst 
Avresa 
Antal nätter:
Antal rum
Rum Vuxna Barn

Hotell Mallorca

Playa Sol

Pris från 483 SEK
Magaluf - Vista Sol

Pris från 587 SEK
Hipotels Cala Millor Park

Pris från 597 SEK
Priserna avser dubbelrum, en natt för två vuxna.
Kontakta Hotelreservation
Läs mer Dölj