Agent Login
08-540 202 20 info@hotelreservation.se

Hotell i AmsterdamNederländerna

I Amsterdam är det högt i tak


Amsterdam har gjort sig känd som världens mest liberala stad. Som turist kan man här möta hela världen och många sätt att leva, samtidigt som man ändå känner att detta verkligen är mitt i Holland, med kanaler, tulpaner, runda ostar, cyklar, träskor, praktfulla historiska byggnader och konstmuseer.

Är Amsterdam Hollands huvudstad? Nja, visserligen sitter regeringen i småstaden Haag men de flesta ser nog Amsterdam som huvudstad. Fast landet heter ju egentligen Nederländerna. Kanske är holländarna så trygga i sin egen kultur att man här utan problem blandar sig med världens alla folkslag och kulturer. Hälften av stadens befolkning har utländsk bakgrund. På senare år har dock främlingsfientligheten ökat, något som märks mer i politik och debatt än ute på gatan.

Amsterdams internationella prägel har en mycket lång tradition, från tiden som stormakt med kolonier i Asien, Afrika och Amerika. Visste du att staden New York grundades som Nieuw Amsterdam, "Nya Amsterdam"?

Indonesien var holländskt till efter andra världskriget. Dagens Amsterdam har många indonesiska restauranger som serverar härlig "rijsttafel", en buffé av smårätter.

På tal om mat

Amsterdam har ett enormt utbud av restauranger, barer och kaféer. Här finns eleganta designkrogar såväl som enkla pannkakshus. 

Barerna serverar förstås god holländsk öl och genever, som är ursprunget till dagens gin men genever görs i massor av olika kryddningar. 

Typiska för Amsterdam är de "bruna kaféerna", närmast att jämföra med pubar. Klassiskt inredda i mörkbrunt trä som dessutom behandlats med tobaksrök i hundratals år. Här serveras förutom öl, drinkar och kaffe även enklare maträtter.

"Coffee Shops" är dock inte mest kända för sitt kaffe! Det som lockar här är cannabis. Holland har idag 670 licensierade coffee shops, enbart i Amsterdam finns 220, många av dem i kvarter där även prostitution är laglig. Givetvis lockas många turister, något som myndigheterna nu försöker stoppa genom att bara tillåta försäljning till holländska medborgare över 18 år, dessa måste också lösa "medlemskort" till sin lokala coffee shop. Reglerna finns redan i den södra delen av landet och ska införas i Amsterdam 2013.

På tal om syndfullt leverne så är ju Amsterdam också berömt för sitt "red light distrikt" där prostituerade bland annat bjuder ut sina tjänster i egna skyltfönster. En mer deprimerande än upphetsande syn för de flesta, fast ändå en av stadens "sevärdheter". Staden har även flera erotiska museer.

På tal om sex så har Amsterdam också en livfull gaykultur med två stora områden som rymmer många klubbar och barer för homosexuella. 

Konstverk och cyklar

Amsterdam är berömt för sina många museer. Främst tänker man väl på konstmuseer som Rijksmuseum med många tavlor av Rembrandt, Jan Vermeer och Frans Hals. Van Goghmuseet med många färgsprakande tavlor av Vincent van Gogh och andra samtida konstnärer.

Under kriget deporterades och mördades ca 100 000 judar härifrån. Anne Frank, den judisk flicka som försökte gömde sig  och skrev en dagbok, har idag ett välbesökt museum i det hus hon bodde i. 

I Amsterdam lär det finnas ca 700 000 cyklar och staden är känd som en av världens mest cykelvänliga. De flesta huvudgator har cykelvägar. Cykelparkeringar finns överallt. Varje år stjäls 80 000 cyklar och 25 000 hamnar i kanalerna! I stadskärnan är bilkörning tillåtet men inte att rekommendera. Parkeringsavgifterna i Amsterdam är höga och många gator är stängda för bilism.

Givetvis finns det sightseeingturer per cykel men de flesta väljer att åka med någon av de många rundtursbåtarna. 

Från den stora järnvägscentralen finns bekväma anslutningar till hela landet. Ta gärna en tur ut till kusten och de många badorterna längs milslånga sandstränder. 

I vår blommar det extra mycket

Den fantastiska blomsterparken Keukenhof i holländska Lisse håller bara öppet några veckor varje vår. Man behöver inte alls vara trädgårdsnörd för att uppskatta de färgrika och fantasifulla planteringarna. Cirka 800 000 besökare varav ca 16 000 från Sverige – kan inte ha fel! 

Våren 2012 är Keukenhof öppen 22 mars till 20 maj. Då blir temat ”Polen med en anda av Solidaritet”. Den årliga Blomsterparaden arrangeras 2012 den 21 april. Runt 20 lastbilar och över 30 andra fordon, alla överdådigt dekorerade med blommor, kör den 40 kilometer långa sträckan från Noordwijk till Haarlem. 

Holländska trädgårdsutställningen Floriade är världens största och arrangeras bara vart tionde år. Nu till våren 2012, från 5 april till 7 oktober är det dags igen, i Venlo i östra Holland.

Amsterdams flygplats, Schiphol ligger inte mer än 20 minuters tågresa från Amsterdams centralstation (och fyra meter under havsytan!). Schiphol är den fjärde största i Europa och den tionde största i världen. Schiphol hanterar årligen 42 miljoner passagerare och flyger till 85 destinationer. Schiphol har direktförbindelse med Arlanda, Landvetter och Linköping. Flygplatsen har också ett stort shoppingcenter. 


Lär mer om Holland: www.holland.com/se/

Valuta

100 SEK = 9,12 EUR
100 EUR = 1096,68 SEK
Valuta hämtad från Forex.
Uppdaterad 2018-06-20 11:00
Visa stor karta
 

Ankomst 
Avresa 
Antal nätter:
Antal rum
Rum Vuxna Barn
Kontakta Hotelreservation
Läs mer Dölj