Agent Login
08-540 202 20 info@hotelreservation.se

Hotell i NiceFrankrike

Det får du inte missa i Nizza!


Franska rivierans centrum ligger i staden Nice, som förr benämndes "Nizza" av de flesta svenskar. Men varför denna namnförvirring? 

Faktum är att även stadens egen befolkning som talar provensalska eller den ännu mer lokala dialekten, niceanska också kallar sin stad Nizza. Det språkliga och kulturella inflytandet från närbelägna Italien är stort och för en italienare så heter staden också Nizza. 
Frågan är om det svenska namnbytet är en anpassning till "riksfranskan" eller påverkan från amerikanska filmer? Nåväl, för att köra namnfrågan i botten så hette staden allra först (år 350 f.Kr) Nikaia, då den grundades av grekiska sjöfarare som uppkallade kolonin efter segergudinnan Nike.

Nice blev faktiskt inte helt franskt förrän 1860 då Napoleon III erövrade regionen från grevarna av Savojen. Ända fram till andra världskriget fanns det starka krafter i Italien som tyckte att Nice borde höra till dem och Italien ockuperade Nice under 1942-43. 
Än idag finns en stark provinsiell identitet, den lokala dialekten som låter som en blandning av franska, italienska och provensalska, talas idag bara av en minoritet men används ändå för lokalnyheter på TV. På senare år har staden fått en allt mer internationell befolkning med många afrikaner och asiater. Idag har Nice med omgivande småstäder ca en miljon invånare och är Frankrikes femte största stad.

Nice är verkligen ett centrum för den franska rivieran – även om grannstaden Marseille är större. Sydväst om Nice ligger Cannes, S:t Tropez och Antibes, i öster Menton och Monaco. Lokaltåg och motorvägar binder idag samman orterna. Norr om Nice tronar Alpernas sydligaste, snötäckta toppar. Med ett French Riviera Pass får man rabatter på lokala transporter, attraktioner och i butiker etc. 

Nice har sedan gammalt en egen matkultur med bland annat socca (pannkaka bakad på kikärtsmjöl), pissaladière (lökpizza) och salade nicoise som specialiteter. 
Kulturlivet är rikt med många museer, särskilt känt är Matisse-museet, men även Chagall-museet är värt ett besök. Sevärd är även den ryska katedralen och gamla stan med sin berömda marknad. 
För musikintresserade är Nice känd för sin Jazz Festival som hållits ända sedan 1948 varje sommar under åtta dagar i juli. Festivalen räknas som Europas största i sitt slag. På senare år har jazzen blandats upp med annan  modern musik. Nice är även känd för sin stora karneval i februari-mars.

Promenadernas Promenad!

Men Nice mest kända attraktion är nog ändå den eleganta strandpromenaden, Promenade des Anglais med kända hotell, restauranger och barer. Sitt namn sägs strandpromenaden ha fått genom de första turisterna här, välbeställda engelsmän som gärna övervintrade i det milda klimatet. 
Bakgrunden till namnet har dock även en ytterligare aspekt. Under en särskilt bister vinter i norr samlades även många fattiga och tiggare i varma Nice. Några engelsmän kontaktade stadens styresmän med förslaget att låta dessa bygga en strandpromenad, som "nödhjälpsarbete". Stadens styre insåg snart fördelarna med projektet.

På Promenaden med utsikt över det blå Medelhavet vandrar fortfarande dagens turister. Längs den sju km långa Promenaden finns goda möjligheter att svalka sig med ett dopp. Observera dock att många av badstränderna tar ut en avgift men då ingår även omklädningsrum, duschar, solstolar etc. De flesta stränder är täckta av klappersten. 

Ett annat intressant promenadstråk går parallellt, från stadens centrum, torget Place Masséna. Detta är en bilfri gata med många restauranger, butiker, kaféer och bagerier. Nice Gamla stad med sina smala gränder har också mycket att bjuda flanören.

Turismen är fortfarande stor i Nice, med fyra miljoner turister om året är det bara Paris som lockar fler. Stadens flygplats som ligger ca fem km utanför stan, är Frankrikes tredje största, efter Paris båda flygplatser. Förutom med flyg så går det utmärkt att ta sig till Nice med snabbtåget TGV som avverkar sträckan från Paris på mindre än sex timmar. Nice har faktiskt fler hotell än någon annan fransk stad. 


Lär mer om Frankrike: http://se.franceguide.com

Valuta

100 SEK = 9,52 EUR
100 EUR = 1050,46 SEK
Valuta hämtad från Forex.
Uppdaterad 2017-11-23 11:00
Visa stor karta
 

Ankomst 
Avresa 
Antal nätter:
Antal rum
Rum Vuxna Barn

Hotell Nice

Comte (standard ro ma nrf)

Pris från 433 SEK
Azurea Hotel

Pris från 420 SEK
Apogia Nice

Pris från 498 SEK
Priserna avser dubbelrum, en natt för två vuxna.
Kontakta Hotelreservation
Läs mer Dölj